• Epicuros en de stem van Vlaanderen

  Verkiezingen 2012

   

  Ik heb er een hele tijd aan getwijfeld of ik vandaag zou gaan stemmen en uiteindelijk liet ik het van het weer afhangen, bij droog weer zou ik gaan stemmen.

  Doe ik de gordijnen open deze ochtend en ik aanschouw daar de zon, met andere woorden … ik had geen keuze en zou gaan stemmen. Op wie ik ging stemmen wist ik niet 100% zeker, maar Bart de Wever die een interview gaf aan radio twee heeft me dan maar overtuigd. Hij beweerde dat de twijfelende kiezers niet echte twijfelaars waren, maar mensen die niet goed wisten of ze op welke van de twee verwante partijen ze zouden stemmen bvb Spa of Groen of VB of Nva. Ja, inderdaad dat was overduidelijk, ik twijfelde tussen VB & Nva, vorige keer had ik voor het eerst Nva gestemd in de hoop dat als velen dat deden de politici in de problemen zouden komen, en ja ... niets was minder waar, maanden politieke crisis, het einde van België was op komst, nez ... . Ik nam mijn Leica VF-1 en mijn id-kaart en ging richting stembureau. Vorige maal was dat al een serieuze tegenvaller, vermits niemand in het kiesbureau de Nederlandse taal machtig bleek te zijn op het niveau van een volwassen persoon dus.

  Onderweg zag ik een aantal leuke onderwerpen voor te fotograferen, dus van het stemmen trok ik me mentaal niets meer aan, niet dat dat enigszins mijn geest kan bezighouden. Ik hou van de politiek vooral om mensen de kast op te jagen.

  In mijn fototas zit een klein boekje, het enige dat er in past, eigenlijk is het een brief, een brief uit de oudheid die van toepassing zou kunnen zijn op het heden en allicht op de toekomst, als die er dan al komt na december 2012. De brief “Over het Geluk” van Epicuros … Ik denk dat het zo een 15 bladzijden lang is en de helft van het boekje is opvulling van de redactie. In het boekje vind ik een afrekening van de apotheek uit 2005, toen leefde mijn grootmoeder nog, in lichamelijke zin dan wel. Ze kende vele politici persoonlijk uit de Stad (A) van Lode Craeybeckx, Posson tot Leo Tindemans, … van alle strekkingen. Maar dat was voor de komst van het Vlaams Blok, want op een gegeven moment in de jaren '80 sloeg de sfeer om, vreemdelingen werden een thema, niet alleen politiek maar ook sociaal en in micromilieus. Toen werd mijn grootmoeder in één jaar tweemaal overvallen door vreemdelingen en dan werd ze een overtuigd Vlaams Blokker, met de ganse buurt in haar kielzog, want het duurde geen vijf jaar alvorens iedereen in de straat te maken kreeg met criminaliteit. De buurman werd door Afrikanen overvallen op klaarlichte dag in de straat, de overburen kregen inbrekers uit het Oostblok, de achterbuur werd in elkaar geslagen door Marokkanen voor zijn fototoestel... Mensen die decennia stemden voor de CVP (CD&V) liepen over naar het VB.

  Het kiesbureau kwam dichter en dichter, het was zo een school met allerlei schilderingen op de muur, best gezellig. Ik moest in bureau 39 zijn en daar was ook blijkbaar de ingang voor bureau 40, maar daar was niemand … bij 39 een lange rij. Dan ontstond er tumult, iemand eiste zijn plaats op in de rij, slecht te been, moest gaan zitten … de man die achter me stond, een Aziaat, verstond er niets van en wou zijn plaats niet afstaan, dus ik zei tegen de vrouw dat ze mijn plaats mocht hebben, ik zou achteraan plaats nemen … geen goed idee dus, de dame eiste haar plaats en kreeg ze niet. Een deel van de bijstanders gaven kritiek … de vrouw ging terug zitten en zeurde voort. Binnen stonden een deel van de stemcomputers te piepen, omdat men zijn stemkaart was vergeten uit de machine te halen. Enerverend en de man van dienst wist niet echt wat te doen, welke computer piepte er nu juist ? Ik naderde de tafel van de voorzitter en bijzitters … nog erger dan vorige maal, een belg de rest allochtonen van diverse afkomst, een Jood stond erbij en hielp mensen die problemen hadden. Drie op de vier verstond slechts gebrekkig Nederlands … déjà vu dus. Eindelijk in het stemhokje, … “Bron en bekroning van dit alles is gezond verstand, Vandaar dat gezond verstand meer waarde heeft dan filosofie ...” zegt Epicuros … mijn gezond verstand zegt dat ik verdeeld ga stemmen, op VB én op Nva. Dus De Wever en Annemans hebben mijn stem gekregen en voor de provincie kreeg het VB een trooststem.

  Dan kreeg ik mijn Id-kaart terug, de Afrikaan van dienst kon mijn naam niet eens uitspreken … gezond verstand, ja watte ...

  epicurus-quote.jpg