• De meeste mensen ...

  "De meeste mensen jagen zo bezeten het geluk na, dat ze er aan voorbijlopen."

  zegt de filosoof Sören Kierkegaard (1813-1855).  Hoe zit dan dan ? Het antwoord is zo oud als de menselijke verlichte geest kan zijn: waar geluk komt van binnenuit, het zit diep in jou, niet in de externe wereld der dingen, maar in de interne wereld van de geest. Net zoals zelfwaarde ligt geluk in je diepste eigenste zelf. 

  Veel mensen zeggen dat ze gelukkig worden als ze de juiste partner zullen vinden of de juiste job of de perfecte wagen zullen hebben én even gaat dat misschien op, maar dan is er de onvermijdelijke terugval naar de vorige toestand. Der is altijd iemand die iets meer heeft of iets beter heeft of een meer aantrekkelijke partner.  Geluk zoeken in de externe wereld der dingen is zoiets als zoeken achter de Heilige Graal. Met dien verstande dat de laatste misschien nog kan gevonden worden en het eerste nimmer of te nooit. Opgaan in het moment van handelen levert vaak een gevoel op van geluk, zoals Flow van de psycholoog Csíkszentmihályi .  Pijn en lijden komen voort uit het leven in het verleden en de toekomst, angst ontstaat uitsluitend door projectie naar de toekomst, rancune door het verleden. 

  Een klein voorbeeld: Je bent bij je geliefde, schitterende setting,mooie muziek, warm, zalig, maar dan gaan je gedachten aan de haal: wat heeft ze gisteren bedoeld met die opmerking over mijn haar/ feit y ?? (verleden) ... of, hoe lang zal ze/hij nog bij mij blijven, gelet op het feit dat ik ... (feit x) ?? Het ware moment van geluk is nu verdwenen, gelukskansen worden omgezet in ongemak, stress, spanning ... 

  Geluk maak je in het NU, hier en NU, nergens anders !

  Zei de Boeddha al niet dat het verleden voorbij is en de toekomst nog moet komen, dat je in het heden moet verblijven, alles gebeurd in het nu, dus het geluk zit ook in dat eeuwigdurende moment. Als je geluk ervaart in het huidige moment dan kan het letterlijk eeuwig duren. 

  100_4505.jpg