• This is the way the world ends ...

  This is the way the world ends
  This is the way the world ends
  This is the way the world ends
  Not with a bang but a whimper.
  -- T.S. Eliot, The Hollow Men

  Af en toe stelt iemand mij de vraag wat er nu van aan is van dat beruchte jaar 2012.  Is de klimaatswijziging een voorbode ? 

  Ik moet dan steeds opnieuw lachen om zoveel bezorgdheid aan iets waar men zowiezo niets aan kan verhelpen.  Het jaar 1000, het jaar 1666 enz .... allemaal magische getallen, en een heleboel flauwe kul, niets meer, niets minder.  Filosofie is leren sterven stelde Socrates reeds 2500 jaar geleden.  Niets is minder waar, want toen was filosofie nog een spirituele bezigheid.  Dé filosoof zocht naar de essentie der dingen en doodgaan is één van die zekerheden die men heeft in deze wereld.  De totale wereldpopulatie is al een aantal malen gedecimeerd door allerlei wereldrampen.  Dus het kan zeker dat er eens een eind komt aan onze wereld of onze soort.  Waarom daar van wakker liggen ?  Ieder sterft een individuele dood, ieder zal alleen sterven zoals men ook alleen geboren is.  Eigenlijk leven we allemaal alleen en zal de wereld eindigen op het moment dat we sterven.  De wereld sterft duizenden malen per dag, telkens als een individu zijn laatste adem uitblaast ... Elk sterven is uniek en zeer persoonlijk, of we nu allemaal op hetzelfde moment gaan of ieder apart is niet echt de kwestie, ben je er klaar voor dàt is de kwestie !

  wereldramp.jpg


 • Als ik God was ....

  If I were god,
  I wouldn't behave in such mysterious ways.

  (Alfred North Whitehead).

  Ik denk dat Whitehead het hele probleem van God goed samenvat. Waarom doet God zo geheimzinnig, wat is zijn doel eigenlijk ? Theologen en religieuzen hebben daar natuurlijk één of andere esoterische uitleg voor, maar als je alles nuchter neemt lijkt het mij erg bizar. Het lijkt er eerder op dat bepaalde individuen het God-begrip wensen te monopoliseren voor eigen macht en gewin. De mystici die ontdaan van hun esoterische terminologie steeds op mijn begrip kunnen rekenen denken dat God rechtstreeks is te bereiken via onze geest of ziel. Terwijl de leiders der pilarenbijters hun schare volgelingen steeds er op wijzen dat God alleen is te bereiken via NV de kerk of vzw de moskee. Wat me ook opvalt is dat als een religie absoluut is en naar macht streeft ze succes heeft in de samenleving. Op het moment dat de religie naar het volk toekomt en democratischer wordt, vallen de gelovigen af als vliegen.
  Als ik God was, dan zou ik wat meer met de voeten van de religies spelen ...

  HPIM0519 (Medium).JPG

   

 • Het einde van God of niet helemaal ...

  Stephen Hawking heeft een nieuw boek geschreven en dat zou volgens hem en de media de Schepper uitsluiten, of zegt hij dat niet zo ? Hij stelt eenvoudig dat een God niet noodzakelijk is en dat de hele schepping vanzelf kan zijn ontstaan, en dit leidt hij af uit de zgn M-theorie of de kandidaat voor de 'theorie van Allles'.  De zgn M-theorie is een mathematisch concept dat zowat alles zou kunnen verklaren vanuit een eindige reeks mathematische modellen. Nu weet de wiskunde al langer dat de wiskunde op zichzelf niet zo consistent is als gedacht in het post Gôdel tijdperk.  Nu was het ook diezelfde Hawking die zich liet ontvallen dat hij niet echt begreep waarom het heelal of de kosmos de moeite had genomen om te ontstaan... 'What's the point, why bother ...', ja daar draait het natuurlijk om : What's the point ? Een doelloos heelal, een doelloos leven een doelloos einde ... 

  Nu iedere Kentheoreticus weet dat je het bestaan of het niet-bestaan van God niet kan bewijzen op rationele of logische gronden. Het is niet omdat hij niet noodzakelijk is dat hij of zij of het niet bestaat, wat het ook moge weze. In de moderne spiritualiteit verwijst men naar oneindig bewustzijn als goddelijke en scheppende kracht, hoe ga je dat dan ontkrachten ? Het blijft een basis-filosofisch probleem van waar de werkelijkheid nu zit: in ons of buiten ons ?  Is het wetenschappelijke heelal echt of niet of is het gewoon een idee, een concept een dwaallichtje ?  Als ik het licht van de ster Arcturus bewonder en ik weet dat ze miljoenen jaren onderweg is (het licht,niet de ster), dan lijkt er iets niet in de haak. Als de waarheid in mij zit, dan zie ik het licht nu; op dit moment, de ster Arcturus is een realiteit in mijn bewustzijn, ze IS! Als wetenschappelijk concept kan ze allang ter ziele zijn gegaan,... we zullen het misschien nooit weten ... maar voor mij IS ze, nù.  Ook het zonlicht dat op mijn gelaat valt IS, nù op dit eige,ste moment in mijn bewustzijn ... niet dat licht dat 8 minuten geleden vertrok van de ster genaamd de Zon .... 

   

  skywatchfriday.jpg