• theorie van het alles....

  "Alle vraagstukken te willen oplossen & alle vragen te willen beantwoorden zou schaamteloze grootspraak zijn & zo mateloos ijdel dat je daardoor onmiddellijk elk vertrouwen zou verspelen. (Imm.Kant)"

  En dan zoeken de fysici naar die "allesomvattende theorie" de theorie die alle velden uit de fysica zal verenigen en uiteindelijk een antwoord zal geven op alle vragen van de kosmos tot de meest elementaire deeltjes. Nu binnenkort de grootste deeltjesversneller in gebruik wordt genomen in de V.S. lijkt alles dichter te komen, zegt men... Men benadert de zaak veelal vanuit wiskundig perspectief, daar de wiskunde de taal is van de natuur (volgens René Descartes).  Momenteel zit men bij een theorie van superstrings en multidimensionele ruimtes... Men zoekt vaak deeltjes die slechts nanosecondes bestaan, vaak hebben ze geen massa.  Eigenlijk heb je vaak de indruk dat men eerder science fiction schrijft.  Eén van de meest gerenomeerde S.F. auteurs was trouwens niet voor niets fysicus (I. Asimov). Figuren als een S. Hawking hebben alleen maar bijgedragen tot het steeds bizarder worden van de theorieën rondom kosmos & microwereld. Ik denk toch niet dat Albert Einstein zulke zaken in zijn brein had toen hij zocht naar zijn algemene veldentheorie.  Ik kan me niet ontdoen van het idee dat de hedendaagse fysici zich aan hybris bezondigen.

  PICT0015 (Small)

   

 • Dhammapada ....

  "Geef boosheid op,

  Laat trots varen ...

  Wie zich bevrijd heeft van alle wereldse bindingen

  is vrij van lijden."

  (Boeddha)

  Wat kan men hier aan toevoegen ?  Aan een eeuwige waarheid ... Dit overstijgt de filosofie. Persoonlijk moet ik bekennen dat de Dhammapada die de woorden van Boeddha brengen me regelmatig tot steun is geweest & vaak een bron is van bezinning. Af en toe zal ik iets citeren ... uit deze tekst. Gewoon ter bezinning, zomaar.

  Vrij zijn van lijden, is dat niet iets dat we allen willen, en zijn we vaak ook niet zelf de oorzaak van al ons lijden ? Eén van de richtlijnen is dat je deze tekst niet met het verstand dient te benaderen maar met je hart. Alleen dan vind je de antwoorden die je zoekt.

  P1000040 (Small)